מה זה כריית ביטקוין? האם זה שווה? איך מבצעים כרייה? שוק המטבעות המבוזרים חווה בימים אלו צמיחה חסרת תקדים. כשמטבעות חדשים מופיעים מדי יום וטכנולוגיות חדשות המשתמשות בבלוקצ’יין מופיעות יחד איתן, עיסוק בשוק עשוי להראות מאיים.
אל חשש! עולם הקריפטו כאן לעשות לכם סדר. והיום – הכל על כריית ביטקוין.

לכרות מטבעות כדי להכנס לשוק...
הביטקוין, מטבע הקריפטו הווירטואלי הפופולארי ורב הערך, הפך בשנה האחרונה לסנסציה עולמית. אנשים רבים מעוניינים למצוא דרך להיכנס לשוק הזה, אך מחירו של הביטקוין, שממשיך לעלות באופן מתמד, מהווה רף כניסה גבוה מדי עבור רבים.
מלבד קניית ביטקוין, דרך נוספת להיכנס לשוק היא על ידי כריית המטבע. בניגוד לקניית ביטקוין, שהיא דבר פשוט יחסית שכל אחד פחות או יותר יכול לעשות, כריית ביטקוין דורשת ידע טכני מסוים וחומרה ייעודית, שהן מגבלות בפני עצמן. אם כך, איך תדעו אם כריית ביטקוין היא בשבילכם? נענה בהמשך >> בכל מקרה תוכלו לבצע מכירת ביטקויןלאחר הכרייה.
אז איך הכרייה נעשית למעשה?
אימות העבודה ואמינות המערכת: כריית הביטקוין עצמה אינה מסובכת במיוחד, והצורך המרכזי הוא פשוט בהרצת תוכנת הכרייה הייעודית על מכונת כריית הביטקוין שבחרתם. המערכת שלכם תתחבר לבלוקצ’יין בחיבור P2P, משמע חיבור בין משתמש למשתמש אחר, ותנסה לבצע את ה-PoW (proof of work), שהוא פתרון הבעיות המתמטיות שהוזכר קודם.
בשל העובדה שכל מחשבי הרשת מאמתים כל יצירת ביטקוין חדש בעת ובעונה אחת, זיוף של יצירת ביטקוין הוא כמעט בלתי אפשרי – רישום של ביטקוין מזויף אצל מחשב אחד לא יתאים לרישום שיימצא על שאר המחשבים, וכך ייחשף כמזויף מייד.
מדריך וידאו לכריית קריפטו
כמה זמן לוקח לכרות ביטקוין?
הזמן שייקח לכם לכרות ביטקוין תלוי בכמה גורמים. הגורם החשוב ביותר הוא המחשב, ה-ASIC, שבו אתם משתמשים בשביל הכרייה. ככל שכוח החישוב של ה-ASIC גדול יותר, כך הוא מסוגל לנסות ולפתור את הבעיה של רשת הביטקוין באופן יעיל ומהיר יותר. בנוסף, ככל שמספר הכורים הבו-זמניים על רשת הביטקוין גדול יותר, כך הבעיה המתמטית נהיית מורכבת יותר, כדי למנוע אינפלציה של ביטקוין. זה אומר שככל שיש יותר כורים, כך כריית הביטקוין תיקח זמן רב יותר.
כדי לסבר את האוזן, כששרשת הביטקוין רק התחילה לפעול ב-2009 ניתן היה לכרות גם 50 ביטקוין כל עשר דקות. כיום, בשל המספר העצום של כורי הביטקוין, מספר זה ירד באופן דרסטי, ותחזיות אומרות של-ASIC החדיש ביותר שקיים בשוק היום ייקח לא פחות מ-5 שנים בממוצע כדי לזכות באחת מהחידות של המערכת.
אפילו מספר זה הוא אומדן בלבד, ולמעשה אין כל הבטחה שהמחשב שלכם אי פעם יצליח לזכות ב-6.25 ביטקוין המיוחלים. אחת הסיבות לכך היא ה-Mining Pools, או בריכות הכרייה.
כריית ביטקוין והבלוקצ'יין
מספרי הגיבוב: הביטקוין נמצא על רשת בלוקצ’יין שנקראת, באופן לא מפתיע, רשת הביטקוין.
יוצרי הביטקוין קבעו קצב מסוים שבו מטבעות ביטקוין חדשים יכולים להיכרות בתוך רשת הביטקוין. הכרייה עצמה נעשית, כפי שנכתב, על ידי פתירה של בעיות מתמטיות מורכבות להדהים, המבוססות על מספר גיבוב (hash number) בעל 64 ספרות, ומוצגות לכורים על ידי המערכת הזו.
הוספה לשרשרת: לכל בעיה, משמע לכל “בלוק” שנמצא על השרשרת, יש פתרון אחד בלבד, וכל המחשבים שנמצאים על רשת הביטקוין מתחרים על הגעה לפתרון שלה ראשונים.
בעיות אלו מסובכות הרבה יותר מדי לפתרון על ידי אדם, ולכן הן נעשות על ידי מחשבים ייעודיים, הנקראיםASIC (application-specific integrated circuit)
וכל תפקידם הוא לנסות ולפתור את הבעיות המתמטיות האלו באופן היעיל ביותר. כך נוספים בלוקים חדשים לשרשרת.
בריכות כרייה – להצטרף או לא?
בריכות כרייה הן סוג של איגוד של כורים שאוסף את משאבי המחשוב שלהם יחד, וכך יוצר כוח מחשוב גדול הרבה יותר משמחשב אחד מסוגל לו. על ידי ניצול כוח זה בריכות הניצול יכולות להתמודד באופן תחרותי הרבה יותר על כל ביטקוין.
שיטה זו מוצלחת כל כך, שבערך 80% מכל הביטקוין נכרה על ידי בריכות כאלה.
החדשות הטובות הן שניתן להצטרף לבריכות אלה, ובכך להגדיל את הסיכוי לכריית ביטקוין – ויש שיגידו שהצטרפות לבריכה היא הכרחית כיום. החדשות הפחות טובות הן שכל בריכה גובה דמי השתתפות מחבריה. לרוב מדובר בעמלה על ההכנסות, בגובה של כ-2%.
הסבר על בריכות כרייה - Mining pools
אלו 4 ההוצאות העיקריות הכרוכות בכריית ביטקוין
ההוצאות הצפויות של כריית ביטקוין דעו לקחת אותם בחשבון.
-
קניית מחשב לכריית ביטקוין: מינימום 1500$
המחשב לכריית הביטקוין, ה-ASIC, הוא כנראה ההוצאה הראשונית הגדולה ביותר. ישנו מגוון רחב של מחשבי ASIC, אך גם הזולים שבהם יעלו מאות דולרים, והיקרים יכולים להגיע לאלפים רבים. לכורה הממוצע ייקח פרק זמן משמעותי רק להחזיר את ההשקעה הראשונית הזו בכריה. יש לזכור שהעולם נמצא כרגע בלב משבר רציני באספקת שבבי מחשב, כך שמחירי החומרה גבוהים מאוד.
-
עלויות חשמל: $ לפי הצריכה
מעבר להוצאה הראשונית, הוצאות החשמל הן העלות הגבוהה ביותר הכרוכה בכריית ביטקוין. הדרך הטובה ביותר לדעת עד כמה עלויות החשמל ישפיעו על הרווחים שלכם היא לבדוק את צריכת החשמל בוואטים של ה-ASIC שבו אתם מתכוונים להשתמש ולבדוק לפי חשבון החשמל החודשי שלכם כמה כל וואט יעלה לכם. ישראל נמצאת בערך באמצע הרשימה העולמית בכל הנוגע לעלות החשמל הממוצעת. אם אתם מתכוונים להחזיק במספר ASIC, ייתכן שתצטרכו להשקיע גם בקירור עבורם, דבר שיהיה כרוך בעלויות נוספות.
-
תשלום לבריכת הכרייה: 2%
כפי שהוזכר קודם, חברות בבריכת כרייה תעלה לכם בסביבות 2% מהכנסות הכרייה שלכם.
-
עמלות המרת מטבע: %
אם תרצו להמיר את הביטקוין שתקבלו מהכרייה לכסף פיאט (כסף "רגיל" הנתמך על ידי ממשלות, כמו השקל או הדולר), תצטרכו לשלם עמלה על כך. ישנם מספר גופים המאפשרים המרת ביטקוין למגוון של מטבעות פיאט שונים, כך שכדאי לעשות סקר שוק טרם ההמרה.
כריית ביטקוין – כדאי או לא?
אחרי שלקחתם את כל המשתנים והעלויות האלו בחשבון, הגיע הזמן להבין האם כריית ביטקוין תהיה משתלמת עבורכם. יש לזכור שהרווחים האפשריים מכרייה אינם קבועים, והם מושפעים הן ממחיר הביטקוין בשוק, שמעלה את הרווח, והן מקושי כריית הביטקוין, שככל שהוא עולה כך גם הרווח האפשרי יורד.
אחרי שחישבתם את הרווח האפשרי, כדאי לבדוק אותו מול אפיקי השקעה אחרים, כמו מסחר ישיר בביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים כמו גם השקעות מסורתיות יותר. כריית הביטקוין היא שוק מאתגר ונפיץ למדי, אך גם שוק שיכול להיות מתגמל מאוד. למידע נוסף על כרייה וביטקוין, המשיכו להתעדכן כאן בעולם הקריפטו.
התחרות על כרייה של הביטקוין
בגלל שלכל בעיה מתמטית שמוצגת על ידי מערכת הביטקוין יש רק פתרון אחד, כל מטבע חדש שנוצר יכול להגיע לידיים של כורה אחד בלבד בכל פעם. מערכת הביטקוין מציגה בעיה חדשה כל עשר דקות, והמחשב שפותר אותה מזכה את הבעלים שלו ב-6.25 ביטקוין. כך נוצר מצב שהמחשב שלכם מתחרה בעצם בכל כורה ביטקוין אחר בעולם על פתרון החידה המתמטית, וכל עוד המחשב שלכם לא יצליח לענות על החידה נכון, לא תכרו למעשה שום דבר, כתבה מוזרה מדה מארקר >> נתפס אדם עם אתר לכריית ביטקוין
סיכום ומעט על בלוקצ'יין:
טכנולוגיה זו יכולה להיות מסובכת להבנה, אבל דרך פשוטה יחסית להבין אותה היא לחלק את המילה “בלוקצ’יין” לחלקיה, “בלוק” ו-“צ’יין”, משמע שרשרת של בלוקים. חשבו על כל בלוק כזה כמאגר מידע קטן שתפקידו הוא להחזיק רשומות של עסקאות דיגיטליות.
שרשרת זו לא נמצאת במאגר מידע אחד גדול, כמו כזה של בנק, אלא על רשת גדולה מאוד של מחשבים שמתעדכנים אחד מול השני באופן מתמד. אופי מבוזר זה של המערכת עושה אותה לבטוחה מאוד לשימוש. אבל איך מערכת זו קשורה לכרייה?
כמו שכנראה ניחשתם, המושג “כרייה”, כפי שהוא נוגע לביטקוין ולמטבעות מבוזרים אחרים, הוא יותר תיאור ציורי מכל דבר אחר. כריית ביטקוין לא כוללת ירידה למכרה עם מקושים, אלא שימוש במחשב, לרוב מחשב המיועד ספציפית לכריית ביטקוין, לפתירת בעיות מתמטיות מורכבות. הכרייה נעשית באופן הזה בגלל הטכנולוגיה שעליה מבוססת כלכלת הביטקוין – הבלוקצ’יין (Blockchain).